Γραφείο Διασύνδεσης

Γραφείο Διασύνδεσης

Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής [2ο & 4ο Ε.Π.]

Το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (με έδρα το Ρέθυμνο) προσφέρει ένα ανανεωμένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών διάρκειας 4 ετών (8 εξάμηνα). Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος  Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής είναι:

  • Η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην καταγραφή, ανάλυση, σύνθεση, παραγωγή και διαχείριση του ήχου και της μουσικής πληροφορίας.
  • Η επιστήμη και τεχνολογία της Ακουστικής.

Το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής είναι μοναδικό στο είδος του στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και έρχεται να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες σε ειδικευμένους μηχανικούς στο χώρο του ήχου, της Μουσικής Τεχνολογίας και της Ακουστικής. Έναν χώρο στον οποίο αφενός μεν παρατηρείται μεγάλη άνθιση, αφετέρου υπάρχει εξίσου μεγάλη έλλειψη στην Ελλάδα ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού μηχανικών, σε μια εποχή που οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς της ηλεκτρονικής τεχνολογίας είναι ραγδαίες. Το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής φιλοδοξεί να καλύπτει αυτές τις ελλείψεις με απόφοιτους άρτια εκπαιδευμένους σε κάθε τομέα της Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, ικανούς όχι μόνο να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο αλλά και να βρίσκονται μπροστά από αυτές. Πέραν της εκπαίδευσης το Τμήμα έχει από ιδρύσεως του αυστηρά ερευνητικό προσανατολισμό και εξωστρέφεια μέσω των οποίων οι φοιτητές βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις εξελίξεις στο χώρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συνεργασίας με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής πρόσφατα πιστοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με την υψηλότερη δυνατή συνολική βαθμολογία «Άριστα». Ειδικότερα, η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης απένειμε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία («Α») στη σχετική κλίμακα σε όλα τα κριτήρια αξιολόγησης.

Video – Παρουσίαση Τμήματος

Δείτε λεπτομέρειες για το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο ακόλουθο, σύντομο video.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Πέραν του βασικού τίτλου σπουδών το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής διοργανώνει:

Αγορά Εργασίας

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής έχουν αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να απασχοληθούν αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη μουσική, στην παραγωγή και διαχείριση του μουσικού ήχου, καθώς και στους τομείς της τεχνολογίας των μουσικών οργάνων και της επιστήμης και τεχνολογίας της ακουστικής.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (Π.Δ. 141/2003): οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρο που είναι απαραίτητη η χρήση μουσικής τεχνολογίας και ειδικότερα σε χώρους ιδιαίτερα απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς, όπως η δισκογραφική παραγωγή, η διαφήμιση, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, το θέατρο και ο κινηματογράφος, η παραγωγή μουσικών παραστάσεων και συναυλιών. Οι χώροι αυτοί προσφέρουν ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων και επαγγελματικών επιλογών, αφού οι κάθε είδους σύγχρονες μουσικές παραγωγές κάνουν εκτενή χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.

Περισσότερα

Ιστότοπος Τμήματος: https://mta.hmu.gr