Η συνοδευτική επιστολή είναι ένα σύντομο κείμενο που συνοδεύει το βιογραφικό, παρέχοντας επιπλέον πληροφορίες για εμάς. Σκοπός της επιστολής, είναι να αναδείξει καλύτερα τις δεξιότητες και την προσωπικότητα του υποψηφίου και να τονίσει τι τον καθιστά κατάλληλο για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Μια συνοδευτική επιστολή θα πρέπει ουσιαστικά να εξηγεί γιατί υποβάλεις την υποψηφιότητά σου για μια θέση εργασίας και γιατί θεωρείς ότι είσαι το καταλληλότερο άτομο για τη συγκεκριμένη θέση.
Δομή της Επιστολής
Στοιχεία αποστολέα και παραλήπτη
Η συνοδευτική επιστολή ακολουθάει τη μορφή κανονικής επιστολής (με συγκεκριμένο αποστολέα και παραλήπτη. Έτσι , πάνω δεξιά βάζουμε τα προσωπικά μας στοιχεία: Το ονοματεπώνυμό μας, τα στοιχεία επικοινωνίας μας (κινητό, επαγγελματικό email). Προαιρετικά, μπορούμε να αναφέρουμε και τα επαγγελματικά social media (LinkedIn).
Αφού αναφέρεις τα παραπάνω στοιχεία, αφήνουμε μια σειρά και γράφουμε και την ημερομηνία αποστολής.
Πάνω αριστερά, βάζουμε τα στοιχεία του παραλήπτη. Το βέλτιστο είναι να αναφέρουμε ακριβώς το όνομα του παραλήπτη και να αποφύγουμε στη συνέχεια εκφράσεις του στυλ: «Αξιότιμε κύριε / κυρία»
1η παράγραφος
Στην 1η παράγραφο μετά την προσφώνηση θα πρέπει να διευκρινίζετε αν είναι απάντηση για συγκεκριμένη αγγελία εργασίας και ποια είναι αυτή ή αν πρόκειται για διερευνητική αποστολή βιογραφικού.
2η παράγραφος
Στην 2η παράγραφο γίνεται σύντομη παρουσίαση (3-4 γραμμές) της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής εμπειρίας και των δεξιοτήτων μας με έμφαση στα σημεία που συνάδουν με την αγγελία.
3η παράγραφος
Εξηγείστε τους λόγους για τους οποίους σου ταιριάζει η θέση καθώς και τα κίνητρά σας. Δώστε στον εργοδότη να καταλάβει γιατί είστε εσείς ο κατάλληλος υποψήφιος για αυτή τη θέση.
4η παράγραφος
Εκδηλώστε τη διαθεσιμότητάς σας για μία συνέντευξη ή για την τηλεφωνική παροχή διευκρινήσεων και επιπρόσθετων πληροφοριών, αναφέροντας τηλέφωνο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (εφόσον διαθέτετε), χωρίς όμως να γίνεστε πιεστικοί. Κλείσετε την επιστολή με μία δήλωση ευχαριστίας και έναν τυπικό χαιρετισμό με το όνομά σας. Για παράδειγμα,
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας
Mε εκτίμηση
[Όνομα]
Τι να προσέξετε κατά τη σύνταξη
- Τρεις μικρές παράγραφοι αρκούν! Μια μεγάλη επιστολή μπορεί όχι μόνο να κουράσει τον αναγνώστη, αλλά να τον κάνει να μην μπει καν στη διαδικασία να τη διαβάσει.
- Η επιστολή είναι καλό να είναι μισή με μία σελίδα σε μέγεθος.
- Κάντε έλεγχο για τυχόν ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη.
- Γράψτε την επιστολή στην ίδια γλώσσα με αυτή που έχετε συντάξει το βιογραφικό σημείωμα που τη συνοδεύει.
- Γίνετε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε αναφορικά με τα προσόντα που σχετίζονται με τη θέση εργασίας
- Η δήλωση της διαθεσιμότητας του υποψηφίου έχει μεγάλη σημασία!