Αρχική 9 Το ΕΛΜΕΠΑ με μια ματιά 9 Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης) προσφέρει ένα ανανεωμένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών διάρκειας 5 ετών (10 εξάμηνα). Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος προσφέρει τις παρακάτω κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου:

 1. Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας
 2. Ηλεκτρονικής, Συστημάτων και Υπολογιστών
 3. Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών απονέμει ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), δηλαδή με το πέρας των σπουδών τους στην 5ετία οι φοιτητές είναι και κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου.

Video – Παρουσίαση Τμήματος

Δείτε λεπτομέρειες για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ακόλουθο, σύντομο video.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Πέραν του βασικού τίτλου σπουδών το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών διοργανώνει:

 • Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης «Μηχανικών Πληροφορικής» – «Informatics Engineering».
 • Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης με τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση για Μηχανικούς» σε συνεργασία με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του ΕΛΜΕΠΑ
 • Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης με τίτλο «Προηγμένα Συστήματα Παραγωγής, Αυτοματισμού και Ρομποτικής» σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ
 • Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης με τίτλο «Ενεργειακά Συστήματα» σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ
 • Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης με τίτλο «Επιστήμες & Μηχανική Περιβάλλοντος» σε συνεργασία με το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης με τίτλο «Νανοτεχνολογία για Ενεργειακές Εφαρμογές» σε συνεργασία με τα τμήματα Χημείας και Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών

Αγορά Εργασίας

Σύμφωνα με τη μελέτη απορρόφησης πτυχιούχων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που συνέταξε η εταιρεία Career in Progress και στηρίχθηκε σε δεδομένα εθνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια η επαγγελματική προοπτική του/της αποφοίτου τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών είναι εξαιρετικά θετική. Θετικά σε αυτό συνηγορεί ότι:

 1. Υπάρχει πολύ σημαντική αύξηση της ζήτησης για ψηφιακές συσκευές κι εφαρμογές Τεχνητής Ευφυίας, Επαυξημένης Πραγματικότητας,  Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things).
 2. Μεγάλης ζήτησης είναι και παραμένουν τα θεματικά αντικείμενα της μηχανικής των υπολογιστών και των υπηρεσιών πληροφορικής.
 3. Σημαντική αγορά απορρόφησης θα αποτελέσει η ανάπτυξη της βιοϊατρικής και η εξέλιξη της ρομποτικής τεχνολογίας.
 4. Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και τα 5G δίκτυα θα δημιουργήσουν νέες αγορές κι εφαρμογές, στις οποίες θα δραστηριοποιηθούν πολλές εταιρίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
 5. Η αυξημένη ζήτηση «καθαρών» και ηλεκτρικών οχημάτων θα δημιουργήσει νέες  θέσεις εργασίας για προσωπικό και στελέχη σε τμήματα, όπως η Έρευνα  και Ανάπτυξη (R&D), ο Σχεδιασμός και η Βιομηχανική Παραγωγή.
 6. Δέκα εκατομμύρια  νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν  παγκοσμίως μέχρι το 2030, με την εφαρμογή των πολιτικών τη πράσινης οικονομίας που προωθείται από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις οποίες οι 6,3 εκατομμύρια θα αφορούν την ηλιακή και τη φωτοβολταϊκή ενέργεια.  

Απόφοιτοι – Success Stories

Ενδεικτικά:

 • Καραμπίδης Κωνσταντίνος, Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
 • Παλαμάς Γιώργος, Επίκουρο Καθηγητής Aalborg University Copenhagen
 • Γιώργος Λεμπίδης, Hardware Architekt Power Electronics – EV Traction Inverters at Valeo Siemens eAutomotive
 • Γιώργος Βελλής, Senior Software Engineer, PhD UKL Belgium

Περισσότερα

Ιστότοπος Τμήματος: https://ece.hmu.gr

FB Τμήματος: https://www.facebook.com/hmmy.ellhniko.mesogeiako.panepisthmio.hrakleiou/

Κλείστε Διαδικτυακό Ραντεβού για να Μάθετε Περισσότερα για το Τμήμα που σας Ενδιαφέρει

Ιδιότητα

10 + 12 =